Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Το φαγητό της ημέρας

solomos_lingouini3_400
Υλικά για 2 άτομα ( ίσως και κάτι παραπάνω...) Λιγκουίνι με σολωμό
  • 300γρ. Φρέσκο σολωμό
  • 250γρ λιγκουίνι (ή ταλιατέλες ή σπαγγέτι)
  • 1 ποτηράκι του κρασιού ούζο
  • ½ φοινόκιο μικρό ψιλοκομμένο
  • 5-6 κλώνια μάραθο (ή άνιθο) ψιλοκομμένο
  • 1 κολοκυθάκι μέτριο κομμένο σε φλούδες (με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες ή τα καρότα), ή σε ζουλιέν
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 125ml κρέμα γάλακτος μαγειρικής
  • 1 κ.σ. κέτσαπ
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια σε καλά αλατισμένο νερό και κρατάμε 1 κούπα από το βράσιμό τους.
Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε το σολωμό από την εξωτερική πέτσα και τα κόκκαλα και το κόβουμε σε κομμάτια των 2 εκατοστών.
Αναμειγνύουμε την κρέμα με την κέτσαπ και το μισό από το νερό που κρατήσαμε από τα μακαρόνια. Να μην είναι πολύ νερουλό.
solomos_lingouini_400
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι, το φοινόκιο, το κολοκύθι και το μισό μάραθο.
Σβήνουμε με το ούζο και λίγο πριν εξατμιστεί το πολύ οινόπνευμα ρίχνουμε το σολωμό. Από εδώ και πέρα οι κινήσεις μας πρέπει να είναι σύντομες γιατί ο σολωμός δεν θέλει πολύωρο μαγείρεμα.
Τον φέρνουμε λοιπόν μια γύρα κουνώντας το τηγάνι μας ωσάν επαγγελματίες, ίσα μέχρι να αρχίσει να ασπρίζει το σολωμίδι μας. Δεν χρησιμοποιούμε κουτάλι ή πηρούνι για να μην τον διαλύσουμε.
solomos_lingouini1_400
Περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας και αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε και τα ζυμαρικά και αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύοντας να πάει παντού η σάλτσα μας.
Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα, ανακατεύοντας και αφήνουμε να κάτσει η μακαρονάδα μας 2-3 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις.
Πασπαλίζουμε και με τον υπόλοιπο μάραθο και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο έξτρα πιπέρι!
solomos_lingouini2_400
Καλή επιτυχία

3 σχόλια: